Aktiviti Memasak
memasak (煮)
|
menggoreng (煎/炸/炒)
ikan
|
menanak (煮)
nasi
|
menjerang (煲)
air
|
mereneh (煲)
sup
|
menggulai (煮有椰汁的菜)
|
merebus (放在水里煮/烫)
telur / ubi / jagung / mi / sayur
|
mengukus (蒸)
ikan / pau / kuih-muih
|
membakar (烘)
biskut / kek
|
memanggang (烧烤)
sate / ayam
Disediakan oleh Azlin Loh
|
Cara Mengangkat
menjinjing / menjinjit / membimbit 手提
|
menjunjung 顶载在头上
|
memikul 挑
|
mengandar 肩挑
|
menggalas 肩担
|
menyandang 挂在肩上携带
|
mengelek 夹在腋下
|
mengusung 抬
|
mengangkat / membawa 拿
|
menatang 捧
|
mendukung 抱在腰间
|
memangku 抱在膝上
|
memegang 拿着
|
memeluk 抱着
Disediakan oleh Azlin Loh
|
Sifat Makanan
lembut (软) - tidak keras |
lembik (松软) - lembik dan berair
|
lemau (不松脆, 皮了) - tidak rangup
|
empuk (软) - senang dikunyah咀嚼
|
rangup (松脆) - rapuh
|
garing (干脆) - keras tetapi rapuh
Disediakan oleh Azlin Loh
|